Home

Alice Naber Nederlands Kampioen Eventing

Biddinghuizen - 14 oktober 2013.  Voor Alice-Naber Lozeman (Biddinghuizen) en Peter Parker was er geen enkele bedreiging in de strijd om het Nederlands Kampioenschap. Haar naaste concurrente Merel Blom (Breukelen) stond met Sagnol op tien afgeworpen springpalen achterstand. Alleen een paar weigeringen of een foutief gereden parcours hadden bij Alice roet in het eten kunnen gooien.

Een foutloos parcours voor de kampioene zou mooi geweest zijn, omdat een klassering bij de eerste tien in het klassement extra glans aan haar titel zou hebben gegeven. Ondanks het gegeven dat Peter Parker dit jaar tot nu toe in de afsluitende springparcoursen geen fout had gemaakt tikte hij nu twee balken uit de lepels, waardoor Alice uiteindelijk op de 13de plaats in de eindstand eindigde. De zege ging zoals werd verwacht naar de Australische Lizzie Brown, die met Henton Attomey General foutloos wist te blijven. In de Royal Ten Cate Nations Cup ging de zege naar Duitsland, voor Engeland, terwijl Ierland als derde eindigde. Het Nederlandse team neemt de negende plaats in de uitslag in.

"Ik heb inderdaad een zwaardere cross gebouwd dan voorgaande jaren, maar de ruiters toonden aan zich van hun verantwoordelijkheid ten opzichte van hun paard bewust te zijn. Voor de paarden die wel aan de meet kwamen was deze cross een zeer leerzame. Tijdens het bouwen was ik er van overtuigd dat een tiental combinaties in staat zou moeten zijn om de cross binnen de tijd te rijden. Na de regen van gisteren moest ik die verwachting naar beneden bijstellen. Toch ben ik blij dat het vier combinaties wel lukte om binnen de gestelde tijd van start naar finish te rijden", vertelde parcoursbouwer Sue Benson. Zij verbaasde zich er over dat gedurende de dag de bodem van de cross dankzij de droge weersomstandigheden beter werd. Daardoor was ook aan het einde van de dag nog de tijd van tien en een halve minuut voor een enkele combinatie haalbaar.

Alice Naber, die als honderdste combinatie van start ging in de cross country, vertelde dat ze op de meeste gedeelten van de route een langere weg had gekozen. "Ik heb steeds getracht om de sporen van de honderd paarden voor mij te omzeilen. Dat lukte bijna overal, maar daardoor heeft mijn paard wel een langere cross moeten lopen. Alleen aan het einde van de cross moest ik wel in het spoor gaan rijden en dat kostte Peter Parker veel kracht. Daar heb ik dan ook even gas terug genomen om zijn krachten te sparen. Tot dat moment lag ik iets voor op mijn schema, maar daar verloor ik zeker tien seconden", aldus Naber, die met stralende ogen vertelde genoten te hebben van haar rit. Zij heeft Peter Parker gedurende een periode van vier jaar helemaal zelf opgeleid. "Ik houd van volbloeds en Peter Parker is een volbloed en als je zo snel als ik rond gaat met tienduizenden mensen die je aanmoedigen, dan is dat echt kicken!", vertelde Alice, die steeds getracht heeft om tijdens haar rit alle controle over haar paard te houden. "Het voordeel van Peter Parker is dat hij heel goed kan verruimen, maar ook kan verkorten, en daarom heb ik op sommige combinaties van hindernissen een galopsprong meer gemaakt. Ik wilde controle houden en geen weigering door een langsloper riskeren". In de afsluitende springproef tikte Peter Parker twee balkjes uit de lepels, maar haar derde Nederlandse titel kwam geen moment in gevaar.

Tim Lips (Breda), die met Concrex Oncarlos van start ging voor het team, voelde na de eerste watercombinatie de krachten van zijn paard afnemen. "We gingen op de hem bekende wijze van start en dat was full speed. Toch kon ik de controle houden, maar na de watercombinatie merkte ik dat Oncarlos een iets langzamer tempo prettiger vond dan ik wilde aanhouden. Ik ben in het tempo dat hij prettig vond naar de finish gereden, maar had wel driekwart minuut langer werk dan mocht. Daardoor ben ik behoorlijk ver teruggevallen in het klassement", aldus Lips, die met zijn tweede paard Wadolca op een combinatie van hindernissen aan het begin van de cross de strijd staakte. Geruime tijd nadat de laatste combinatie in de cross was geëindigd werd aan de hand van videobeelden die de groundjury ter hand werden gesteld duidelijk dat Tim en Concrex Oncarlos de rode vlag bij hindernis 8b aan de verkeerde kant hadden gepasseerd. Nadat de jury samen met Tim Lips de beelden had bekeken kon de jury niet anders besluiten dan de ruiter te elimineren.

Merel Blom (Breukelen) eindigde met Sagnol op de tweede plaats in het NK en werd 54e in de wedstrijd, terwijl Nynke Sminia (De Rijp) met Moosroodnoot het brons veroverde en de 63ste positie inneemt. Tim Lips (met twee paarden), Althea Bleekman, Justin Maarse en Florinoor Hoogland haalden de eindstreep niet, waardoor er slechts drie deelnemers het Nederlands Kampioenschap beëindigden

Aan de leiding na de cross van de military Boekelo - Enschede ging de Nieuw Zeelandse Lizzie Brown met Henton Attorey General, die het springparcours van vandaag met vertrouwen tegemoet zag. "Mijn paard heeft diverse Grote Prijzen gelopen over hindernissen van 1.50 m. De enige vraag is: hoe houdt de bodem van de graspiste zich morgen", aldus Lizzie, die de cross in één woord schitterend vond. "Dit is de eerste keer dat ik in Boekelo heb gereden, maar ze zien me hier in de toekomst zeker terug". Ondanks het gegeven dat vele combinaties in de kop van het klassement springfouten maakten hielden Lizzie en Henton Attorey General de lei schoon, waardoor zij zich kon laten huldigen tot winnaars van military Boekelo - Enschede 2013. Door foutloze parcoursen van andere ruiters klom de Duitser Peter Thomsen met Horseware's Bamy op van de achtste plaats na de cross naar de tweede in de eindstand, net voor de Nieuw Zeelander Mark Todd met Leonidas, die van de achtste plaats op wist te klimmen naar het brons.
De Duitser Michael Jung stond na de cross tweede in het klassement. De tweevoudig Europees, Wereld en Olympisch kampioen ging vorig jaar na dressuur en cross aan de leiding, maar viel door springfouten terug naar de tweede plaats. Ook noteerde Jung drie springfouten, waardoor hij dit jaar als achste eindigde. "Mijn paard Fischer Rocana heeft na de zege in Varsseveld hier voor mij bewezen een paard te zijn met een enorme toekomst. Nu gaat Rocana van een welverdiende vakantie genieten en dan zien we komend voorjaar wel weer. Of we gaan richting de WEG, of we doen het rustig aan naar een daarop volgend kampioenschap", aldus Jung, die zijn landgenote Ingrid Klimke met Hale Bob net achter zich wist te houden.

Uitslag Nederlands Kampioenschap:

1) Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) - Peter Parker (I'm Supposin x Four Burrow) - 57.20
2) Merel Blom (Breukelen) - Sagnol (Silvano x Latouro) - 93.00
3) Nynke Sminia (De Rijp) - Moosroodnoot (Grand Cru x G.Ramiro Z) - 135.80

Uitslag Military Boekelo:
1) Lizzie Brown (Nw.Z) - Henton Attorney General - 39.80
2) Peter Thomsen (Dui) - Horseware's Barny - 44.20
3) Mark Todd (Nw.Z) - Leonidas II - 44.80
13) Alice Naber-Lozeman - Peter Parker - 57.20
54) Merel Blom - Sagnol - 93.00
63) Nynke Sminia - Moosroodnoot - 135.80

Uitslag Nations Cup:
1) Duitsland - 148.60
2) Groot-Brittannië - 171.00
3) Ierland - 222.00
9) Nederland - 2.057.20

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2019 Patriciahoeve

Realisatie: Sybit - Software op Maat